UNESCO in Vlaanderen: Langs de 17 Unesco-parels en 10 beschermde culturele gebruiken van Vlaanderen

on

Vergeet de Galápagos eilanden, het Great Barrier Reef of Paaseiland. Dichtbij vind je maar liefst 17 Unesco-parels op de kluit die Vlaanderen groot is. Tijd voor een toertje erfgoedspotten!

Op Unesco-rondtrip in Vlaanderen? Dat gaat van een stoet uit de kluiten gewassen poppen, langs het eerste beschermde museum ooit, door een volledig stadscentrum met als afsluiter… Tomaat-garnaal met een pintje op een terrasje onder een beiaardtoren. Vlaanderen komt maar liefst 17 keer voor op de grote werelderfgoedlijst. Niet alleen zijn er zeven unieke bouwwerken terug te vinden, er worden ook tien culturele gebruiken beschermd.

De lijst van Brugge

Van kunststad naar kunststad, want Brugge doet het prima op de erfgoedlijst. Zelfs het volledige historisch centrum prijkt erop dankzij het goed geconserveerde, authentieke stratenpatroon en de grote delen van het middeleeuws patrimonium die nagenoeg intact bleven. Bovendien is de stad ook de ‘geboorteplaats’ van de Vlaamse primitieven. Belevingsattractie Historium speelt hierop in en voert je virtueel terug naar de Brugse Middeleeuwen waar je een love story meemaakt doorheen zeven themakamers met speciale effecten. De audioguide vertelt je alles over de Gouden Eeuw. Het Historium ligt op de plaats van de vroegere Waterhalle die ook gereconstrueerd werd. Vanop het vrij toegankelijke terras op de tweede verdieping heb je een mooi panoramisch zicht op de Markt van Brugge. Nog een beetje hoger? Ook het neogotische traptorentje is bereikbaar om een blik te werpen op het uitzicht.

Trouwens: naast het Begijnhof en Belfort met wereldberoemde beiaard, is ook de Brugse Heilig Bloedprocessie erkend erfgoed. Daarbij wordt al sinds 1304, op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, de relikwie van het Heilig Bloed rondgedragen. Deze wordt nog dagelijks vereerd in de Basiliek van het Heilig Bloed. Voor de geïnteresseerden, je kan hier ook virtueel binnenkijken!

(c) Jan D’Hondt

Bier en spelen

Tijd voor een spelletje. Unesco was namelijk ook onder de indruk van onze ‘ludodiversiteit’, de volkssporten in Vlaanderen. Er is zelfs een museum aan gewijd: het Sportimonium, op het natuur- en recreatiedomein in Hofstade. Het begon met een paar voorwerpen tijdens een sporthistorisch universitair onderzoek maar groeide uit tot een goed gespijsd sport en olympisch museum. Je moet er in de Volkssporttuin zijn om te leren beugelen, kegelen, trabollen en andere voorlopers van hedendaagse sporten onder de knie te krijgen.

En/of trek richting Westhoek voor een van de volkssportroutes. In een dertigtal cafés maak je kennis met traditionele volksspelen, vergezeld van lokale eetbare specialiteiten met picon of streekbier. Met dat biertje kan je meteen nog een werelderfstuk afvinken want vier jaar geleden werd de biercultuur in België erkend. Met bijna 1500 bieren en de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische varianten geven we de wereld het nakijken.

(c) Lander Loeckx

Unesco-garnaaltjes

De kust is nog maar een pijl-en-boogscheut ver, op naar zee dus, voor nog een biertje bij je tomaat-garnaal met frietjes. Kies voor een terras aan het strand van Oostduinkerke en ontdek er achter de duinen een volledig peloton aan werelderfgoed: de garnaalvissers te paard. Oostduinkerke is de enige plaats ter wereld waar garnalen nog te paard gevangen worden. Bij laag tij lopen de boerenpaarden het water in, met vissers in gele oliejassen op de rug en een plankennet achter zich aan. Loop ook even langs het Nationaal Visserijmuseum, alleen al voor het bijhorende Estaminet De Peerdevisscher. Het museumcafé wordt verplicht uitgebaat door een garnalenvisser en serveert uiteraard de meest verse garnalen.

BBB – Begijnhoven, Belforten en Beiaards

Unesco-monumenten niet dik gezaaid, zeg je? Dat is buiten de dertien beschermde begijnhoven en zesentwintig erkende Belforten op Vlaams grondgebied gerekend. Samenhangend met die torens, is ook nog eens de beiaardcultuur bekroond als immaterieel cultureel erfgoed. De ontwikkeling en onderhoud van de beiaardcultuur wordt door Unesco geroemd als opsteker voor erfgoedgemeenschappen overal ter wereld. In Mechelen kan je dan ook de oudste en grootste beiaardschool ter wereld bezoeken, de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Er zijn – vooral in de zomer – beiaardconcerten in heel wat van die beschermde belforten over heel Vlaanderen. Ook de Reuzenommegang van Mechelen valt onder de immaterieel-erfgoederkenning van de reuzen- en drakenommegangen in ons land. De Ommegang volgt steeds de 25-jaarlijkse Cavalcade maar soms ook nog andere stoeten, met als laatste editie 2013.

Wil je geen 20 jaar moeten wachten om er eentje mee te maken? Dat kan, want ook Dendermonde doet hier aan mee. Hun Ros Beiaardommegang gaat uit in mei 2021.

(c) Kristien Wintmolders – Begijnhof Tongeren

Druk in Antwerpen

Van Mechelse Grote Markt gaat het naar Antwerpse Vrijdagmarkt voor het Museum Plantin-Moretus, het eerste museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het zestiende-eeuwse woonhuis en de drukkerij van uitgeversfamilie Plantin-Moretus bevat een grote collectie oude drukapparatuur, een uitgebreide bibliotheek en kunstwerken van onschatbare waarde, onder meer uit Rubens’ atelier. Het archief van de Officina Plantiniana staat op de lijst van Unesco’s ‘Memory of the World Register of documentary heritage’. Antwerpen was immers een van de drie toonaangevende steden van de boekdrukkunst in Europa en, samen met Parijs en Venetië, een van de grondleggers van typografie. Het is de enige drukkerij uit de renaissance en barok die nog overeind staat. Het museum op zich is absoluut de moeite, maar ze organiseren ook erg boeiende expo’s en workshops.

Nog in Antwerpen, aan de Populierenlaan in de Expowijk, staat Maison Guiette, beschermd als onderdeel van het werk van architect Le Corbusier. De woning met atelier uit 1927 werd ontworpen voor kunstschilder René Guiette en is het enige bewaarde gebouw van Le Corbusier in België. Modeontwerpster Ann Demeulemeester kocht het in 1983, haar zoon woont er nu.