Expo ‘Op Eigen Hout’ – 30 schilders tonen ‘hun Lam Gods’ in bijzondere installatie

on

Het zou mooi zijn: De Rechtvaardige Rechters die boven water komen, op het einde van het feestelijke Van Eyckjaar. Voorlopig ontbreekt nog elk spoor. Maar Kunstwerkt biedt een aanlokkelijk alternatief: een expo met dertig hedendaagse interpretaties van dit veelbesproken paneel. Deze dertig werken werden geselecteerd na een open call en worden tussen 12 en 27 juni getoond in een bijzondere installatie aan de Gentse Stadshal. Scherp, actueel, speels of abstract: Op eigen hout is een verrassende expo om te ontdekken. 

Inspirerende open call  

Steven Verstuyft (c) Evenbeeld

‘Schilder jouw versie van het verdwenen paneel van Het Lam Gods. Op hout én in het originele formaat.’ Deze oproep, die Kunstwerkt in maart 2020 lanceerde, viel niet in dovemansoren. Van een desolaat landschap tot enthousiaste optocht, van pure abstractie tot het bespelen van het gekende narratief: heel wat schilders lieten hun ideeën de vrije loop.

 “Maar liefst 300 schilders hebben zich afgelopen zomer toegelegd op het beschilderen van een houten paneel. Geïnspireerd door het meest intrigerende paneel van het Lam Gods – De Rechtvaardige Rechters – kwamen de meest creatieve ideeën naar boven. 30 van de werken zullen tentoongesteld worden aan de stadshal, in het hart van onze stad, op een boogscheut van het enige echte Lam Gods.” 
Sami Souguir – Schepen van Cultuur 

Het oordeel van de Rechtvaardige jury 

Anouk Van Hooydonk (C) Evenbeeld

In september 2020 beraadden vijf juryleden zich over de inzendingen. Kunstenaars Gideon Kiefer, Kris Martin en Karen Vermeren lieten zich vergezellen door kunstwetenschapper Petja Gekiere en Elly Dermaut, projectmedewerker van Cultuur Gent. Zorgvuldig selecteerden ze dertig werken, die samen deze expo vormen. Oorspronkelijk zou de expo in het najaar van 2020 plaatsvinden, maar omwille van Covid-19 werd dit verplaatst. Nu is het eindelijk zover.

Dertig panelen, één zeecontainer 

Waar beter exposeren dan in het hart van de stad Gent, in de schaduw van de Sint-Baafs Kathedraal? Over twee weken wordt daar een imposante container neergepoot. De buitenkant staat in een schril contrast met wat zich binnen schuilhoudt: dertig fragiele, intrigerende panelen. Stap binnen en laat je verrassen. 

Praktisch 12 – 27 juni 2021, Stadshal Gent (Poeljemarkt)

woe t.e.m. vrij: 12u – 18u / za & zo: 10u – 18u / ma & di: gesloten 

vrije ingang 

Meer info: www.kunstwerkt.be/op-eigen-hout

Op Eigen Hout is een project van Kunstwerkt in het kader van het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’, met de steun van Stad Gent. Kunstwerkt ondersteunt met zijn projecten en vormingen iedereen die beeldende kunst maakt.