Toerisme Oost-Vlaanderen en gemeente Maarkedal bouwen nieuw uitkijkpunt met panoramisch zicht op de Vlaamse Ardennen

on

De vallei van de Maarkebeek heeft niet alleen een idyllische naam, maar ook het bijpassende landschap. Geen betere manier om deze vallei te ontdekken dan te voet, op wandelschoenen. Geen betere plek om ze te bekijken dan van op het Bosgat, in Schorisse. Daar installeerden Toerisme Oost-Vlaanderen en de gemeente Maarkedal een nieuw uitkijkpunt met 180 graden zicht op de Vlaamse Ardennen, en een aanpalend plantsoentje met een picknickbank erbij. Ook met uitzicht! Daar hoort een wandelroute bij.

Wie van wandelen en mooie panorama’s houdt, krijgt van Toerisme Oost-Vlaanderen een wandelroute met een uitzonderlijk uitzicht cadeau. In de vallei van de Maarkebeek, tussen Bos Ter Rijst, Schorisse en natuurgebied het Burreken vind je een prachtig bocagelandschap, dat vanaf eind maart te overschouwen is vanop een gloednieuw uitkijkplatform bovenop het Bosgat, een helling die koersliefhebbers kennen als het verlengde van de Kaperij.

Hier had je sinds de jaren zeventig al een uitkijkpunt, maar dat werd nu compleet vernieuwd door Toerisme Oost-Vlaanderen en de gemeente Maarkedal. De oorspronkelijke betonnen opbouw werd gesloopt en vervangen door een veel ruimere cirkelvormige houtopbouw met een rolstoeltoegankelijke aanloopbrug. Naast het uitkijkpunt staat een ronde picknicktafel in een groen plantsoen. Ideaal voor het nuttigen van een lunchpakketje.

“Toerisme Oost-Vlaanderen kroonde de Vlaamse Ardennen in 2017 tot haar Wandelwalhalla”, zegt gedeputeerde-voorzitter Leentje Grillaert. “We hebben hier meer dan 850 kilometer aan wandelpaden bewegwijzerd, maar daar houdt het niet op. We blijven investeren in de verbetering van de kwaliteit van onze wandelnetwerken, maar ook in het aanbieden van ‘beleving’ onderweg. Bij wandelingen horen namelijk ook momenten van rust, om even te genieten van een prachtig uitzicht. Hier aan het Bosgat krijg je een uitzonderlijk panorama cadeau.”

“Dit uitkijkpunt had nood aan een make-over, kreeg die ruimschoots en zal wandelaars dan ook absoluut bekoren,” voegt burgemeester Joris Nachtergaele van de gemeente Maarkedal toe. Schepen van toerisme, Isabel van Quickelberghe, beaamt dit: “Het uitzicht op de vallei van de Maarkebeek is ronduit schitterend, maar ook de houten structuur op zich is prachtig om zien en zeker een wandeling waard. Het uitkijkpunt accentueert het weidse landschap en biedt een ideaal rustmoment.”

Om het nieuwe uitkijkpunt op een toepasselijke manier te ontdekken – te voet – verwijst Toerisme Oost-Vlaanderen wandelaars door naar de ‘Langs de bronnen van het Burreken wandelroute’, een lus van 14 kilometer. Starten en parkeren doe je in Schorisse aan de kerk. Zo wandel je via het Foreest naar natuurgebied het Burreken en kom je in het laatste kwart van de route aan het uitkijkpunt op het Bosgat terecht. Van daaruit krijg je 180 graden zicht op de grillige vallei van de Maarkebeek, een lappendeken met wisselende kleuren, veelal tinten van groen en geel, afhankelijk van het seizoen.

Deze gratis wandelroute kan je downloaden via http://www.routen.be/langs-de-bronnenvan-het-burreken-wandelroute.

Foto’s: Toerisme Oost-Vlaanderen