Restaurant in de kijker: JanYa Thai Wok in Antwerpen

on

JanYa Thai Wok is een traditioneel Thais restaurant in Antwerpen waar je echte authentieke gerechten uit de provincie Isaan kunt vinden. ‘JanYa’ is de samentrekking van de namen van beide restaurateurs: Jan De Grave en Wasuntra Thopomon, wiens bijnaam simpelweg ‘Yaya’ is. Wij van Lekker Uit hadden al veel goede commentaar gehoord over dit Thais restaurant in de Wisselstraat, vlakbij de Grote Markt in Antwerpen, en omdat op restaurant gaan door de coronapandemie (nog) niet mogelijk is, hebben we er enkele gerechten afgehaald.

JanYa Thai Wok heeft een Take Away menu met keuze uit diverse gerechten: 8 voorgerechten, 3 soepen, 8 specialiteiten van de chef en 30 hoofdgerechten. Wij kozen drie gerechten uit de uitgebreide kaart.

Laab geeft een verrassende combinatie van fijngehakt varkensvlees met limoen en exotische kruiden. 

Yam Mooh Kroop is met zijn gedroogd en gebakken varkensvlees een heerlijk Thais gerecht, geserveerd met een pittige salade en op smaak gebracht door de exotische kruiden. Gewoonweg heerlijk!

Som Tam, een Thaise papayasalade met wortelen, salade, verse chilipepers en nootjes, en is pikanter van smaak dan de twee andere gerechten.

Wie echt Thais wil eten, kunnen we zeker JanYa Thai Wok in Antwerpen aanraden.

Som Tam

Het was vooral het gerecht Som Tam dat ik zeker wou proeven omdat JanYa Thai Wok sinds kort een eigen alternatieve Som Tam serveert.

Voor zij die dit gerecht niet kennen, Som Tam is een iconisch gerecht binnen de Thaise keuken. De naam verwijst naar zuur (‘Som’) en het geluid dat wordt gemaakt door een stamper (‘Tam’ of ‘Tum’), waarmee meteen een paar eigenschappen van deze groene papayasalade duidelijk worden. 

De krokante combinatie van papayasliertjes met zoetzuur limoensap zorgt voor een knappe balans tussen zuur, zoet, zout en pikant, mét extra sappigheid. Het is bovendien een erg gezond gerecht, zolang er niet te veel palmsuiker wordt toegevoegd.

Som Tam

Hoewel er verschillende varianten van Som Tam bekend zijn, staat de traditionele Aziatische keuken niet bij iedereen bekend voor haar innovatiedrang. Vaak gaat het om recepten die zowat overal gekend zijn en zorgt enkel de kwaliteit van de verschillende ingrediënten en de kookkunst van wie er in de potten aan het roeren is voor het verschil.

Toch vond het team van JanYa dat er wel eens mocht vernieuwd worden en een gerecht als Som Tam leent zich daar uitstekend toe. Papaya is omwille van de COVID-19-maatregelen en toegenomen importkosten momenteel erg duur in België en wie op de eigen geldbuidel moet letten, kiest vaak voor een ander, goedkoper gerecht… waardoor men een van de lekkerste oosterse bereidingen blijft mislopen.

Chef Wasuntra ging aan de slag, wijzigde de receptuur en vond een manier om alle smaken en texturen die zo eigen zijn aan Som Tam te combineren, zonder daar een hoog prijskaartje aan vast te hangen. En het resultaat is verbluffend, de ‘nieuwe’ Som Tam is een heerlijk gerecht, door de verse chilipepers pikant, dat je doet wegdromen naar het Oosterse land met zijn kleurrijke tempels, weelderige natuur en paradijselijke stranden.

JanYa Thai Wok is een uitstekend restaurant, de chef serveert gerechten met typische Oosterse smaken die perfect bij elkaar passen en werkt uitsluitend met verse producten, en dat proef je. 

Ik hou van pikante gerechten, de Thaise gerechten zijn meestal wat pikanter dan dat we gewoon zijn, maar omdat niet iedereen het graag gepeperd heeft, zijn er ook heel wat gerechten beschikbaar die een stuk zachter zijn voor de mond. U kiest voor een pikant of niet pikant gerecht? De chef staat u graag bij met de keuze van uw gerecht.

De keuken is elke dag open, behalve woensdag. Je kunt de gerechten zelf afhalen of eventueel aan huis laten leveren via Deliveroo. TakeAway of UberEats.

Meer info op https://www.janyathaiwok.be/

Facebookpagina JanYa Thai wok

Instagram JanYa Thai Wok