Vijf tips om zalig tot rust te komen in Limburg

Limburg is het luilekkerland van Vlaanderen: hier vind je de mooiste bossen, picknickplekken en vijvers. Bovendien proef je er de verrassendste streekproducten. Met deze tips staat een trip naar Limburg garant voor rust voor body and soul!

1. Geniet van de groene oases

In het hart van Limburg liggen De Wijers. Dit is een paradijs voor heel wat zeldzame planten en dieren, en een adembenemend decor voor wandelaars en fietsers. Op zoek naar de ultieme rust? Die vind je in dit land van de 1001 vijvers!

©Toerisme Limburg

 

Nog zo’n groene oase is de Mombeekvallei, een natuurgebied vlakbij Alken en Hasselt. Verscholen tussen beemden en broekbossen kronkelen drie wandelroutes doorheen deze mooie vallei. Even verderop in Haspengouw ligt Greenspot Zammelen. Vanuit dit pittoreske dorpje vertrekken drie wandelroutes die je leiden langs historische paden en kerkwegels.

2. Ontdek prachtige tuinen

Eerder een liefhebber van tuinen? Dan moet je bij Landcommanderij Alden Biesen zijn! Rond dit imposante kasteel ligt een Engelse en een Franse tuin, die gratis te bezoeken zijn. Door de geometrische vormen van de Franse tuin waan je je in Versailles, terwijl de lommerrijke Engelse tuin je doet dromen van romantische uitjes op het Britse platteland.

©Toerisme Limburg

 

Toch liever wat actiever? Bij Bilzen Mysteries kan je de historische site ontdekken met een tablet in de hand. Overdag is er een spannende speurtocht, ‘s avonds een uniek klank- en lichtspektakel met de stem van Jan Decleir.

3. Huur eens een hangmat

Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen. Dat voel je nergens beter dan in Bosland. Lekker wegdromen tussen de bomen? Huur dan een – gratis! – hangmat op verschillende locaties in Peer, Hechtel-Eksel, Pelt en Lommel. ‘s Nachts toch liever een écht bed? Dan kan je na het inleveren van je hangmat gewoon blijven logeren bij B&B Factorij 10 in Peer.

©Toerisme Limburg

 

Ook aan de Luysmolen in Bocholt kan je luieren in een hangmat, met zicht op de Abeek. Dit is ook een prachtige picknickplek. Bij gastvrouw Eva kan je een goed gevulde picknickmand bestellen met dekentjes, Luysenbrood met beleg naar keuze, vlaai, een flesje Cava en een flesje fruitsap. Het enige wat jij moet doen is: genieten.

4. Smul van streekproducten

Heerlijke vlaaien, Hasseltse jenever en uiteraard de legendarische stroop uit BorgloonLimburg staat bekend om haar verrukkelijke streekproducten.

Maar hoorde je ooit al van de Blueberry Fields? In dit 22 hectare grote domein in de vallei van de Zwarte Beek nabij Beringen worden blauwe bessen geteeld op het ritme van de seizoenen en de zon. Drie wandelroutes gidsen je langs de plantages en leren je alles over de blueberry. In de shop kan je uiteraard artisanale producten kopen, zoals confituur, coulis, sap, thee en zelfs wijn – allemaal gemaakt van bosbessen!

©Toerisme Limburg

 

In Hamont-Achel ligt Kaasmakerij Catharinadal. Broers Bert en Peter begonnen in 1990 boter en kaas te maken met de melk van hun koeien. Nu verkopen ze meer dan 200 zelfgemaakte zuivelproducten, waaronder de wereldberoemde “Grevenbroecker” blauwschimmelkaas. Ook voor yoghurt, ijs en kruidenkaas kan je er terecht. Meer weten? Volg een rondleiding, of boek een initiatie kaas maken (voor groepen vanaf 12 personen).

5. Rust uit in een brouwerij

Tijdens je wandeltocht of fietsroute nood om op krachten te komen? In De Bottelarij in Wellen is het heerlijk verpozen. Je proeft er het hartelijke Haspengouw in een historisch kader. Typische streekgerechten gaan er vergezeld van lekkere Limburgse bieren.

Nog zo’n authentiek industrieel monument is Brouwerij Wilderen, nabij Sint-Truiden. Tussen de fruitboomgaarden vind je dit indrukwekkende café met groot terras waar je zelfgemaakte bieren, gin, rum en whiskey kan proeven. Beloof je wel dat je niet tipsy terug op je fiets kruipt?

©Toerisme Limburg