Unieke tentoonstelling ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’ in Sint-Niklaas

on

In Sint-Niklaas loopt nog tot en met 11 september 2022 de unieke tentoonstelling ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’

Deze expo onderzoekt de technologische geschiedenis van navigatie-instrumenten en verkent het verrassende verband tussen tijd en plaats op zee. Via unieke voorwerpen, van sextanten tot actuele ‘state-of-the-art’ navigatiesystemen, uit collecties van diverse (privé-)verzamelaars ontstaat een gevarieerd en interactief expositieprogramma rond de belangrijkste onderwerpen en schakelmomenten van koersbepaling op zee.

Voor deze expo werkt het SteM samen met de Belgische Marine, de Hogere Zeevaartschool, de Universiteit Gent, de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, de Phoebus Foundation en een aantal belangrijke private en institutionele bruikleengevers met als belangrijkste de unieke NavigArte-collectie.

“90% van alle objecten werden nog nooit eerder vertoond” – Ward Bohé, conservator en curator van de Stedelijke Musea Sint-Niklaas

Drie sites, één sterke basis, verschillende spelers: De tentoonstelling ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’ vindt plaats van 4 juni 2022 tot en met 11 september 2022 en loopt gelijktijdig op drie museumlocaties die op wandelafstand van elkaar liggen.

De tentoonstelling

In het Mercatormuseum (290 m² tijdelijke exporuimte) ligt de klemtoon op de impact van Vlamingen (Belgen) op de navigatie op zee. Hier worden belangrijke figuren zoals Gemma Frisius (driehoeksmeting), Lucas Waghenaer (zee-atlassen gedrukt in Antwerpen), Michiel Coignet (nautische hemisfeer), Petrus Plancius (eerste vermelding Zuiderkruis), Gerard Mercator (Mercatorprojectie) en Adrien de Gerlache (Belgische ontdekkingsreiziger) behandeld. In deze zaal wordt gewerkt met boeken, atlassen en manuscripten in tafelvitrines en een begeleidende, uitdiepende wandpresentatie aangevuld met 15” digitale schermen. 

Tentoonstellingszaal (645m²)

In deze zaal vindt een belevingsgerichte thematische uitdieping plaats over navigatie op zee van de 16de eeuw tot vandaag. In een gevatte, laagdrempelige computeranimatie krijgt de bezoeker een algemene intro met probleemstellingen en de oplossingen voor navigatie van de oudheid tot vandaag. Een galerij van 23 m lang en bijna 4 m breed met een grote glaspartij leent zich uitstekend tot het ruimtelijk visualiseren van een tijdlijn. Op de tijdlijn worden alle mijlpalen van de navigatie in een chronologisch en evolutief kader geduid en geïllustreerd met historische documenten en navigatie-instrumenten.

In de expo ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag.’ vindt u unieke, nooit eerder getoonde objecten, een absolute aanrader voor de ganse familie!

In de Piet Elshoutzaal (190 m²) krijgt het publiek demo’s van hedendaagse navigatie hard- en software. Ook enkele vaarsimulatoren krijgen er hun plaats.

Ten slotte duidt de Belgische Marine in een film haar opdrachten vandaag: het beschermen van vaarroutes, NAVO-opdrachten en het beschermen van de eigen economische zone / territoriale wateren. Marinecomponent | Defensie (mil.be)

De duiding in de expo is drietalig Nederlands, Frans en Engels (ondertiteling en QR-codes).

Extra’s voor het publiek

Voor gezinnen met kinderen is er in de expo een heuse schattenjacht: de figuren Kapitein Oliepul en Tuizentfloot van Marc Sleen (die in 2022 alom gevierd wordt) nemen de jonge zeevaarders op sleeptouw met een heuse schatkaart.

Lokale ondernemingen én sterkhouders Foubert Sint-Niklaas en Chocolatier Guylian NV sloten een partnerschap in de culinaire sfeer. Standaard Boekhandel NV, eveneens ingebed in Sint-Niklaas én marktleider retail, staat op de 2 museumsites in voor de exploitatie van een museumshop met exclusieve uitgaven over zeevaart. 

Een zorgvuldig uitgegeven catalogus met reproducties van kaarten en instrumenten zorgt voor een blijvend spoor van deze expo in je boekenkast.

Nagenieten doe je in hetmuseumcafé ‘Het Kraaiennest’ met een gloednieuw dakterras dat door zijn hoogste ligging in de stad wel eens de ‘place to be’ voor zomer 2022 zou kunnen worden.

In het museum zijn er tal van speciale evenementen voorzien, er zijn open rondleidingen, er worden lezingen gegeven en er is de maritieme pubquiz. Meer info en inschrijven op www.museasintniklaas.be

De tentoonstelling is er voor iedereen. Zowel voor ervaren bezoekers van erfgoedmusea en –tentoonstellingen, gezinnen met kinderen, de onderwijssector of groepen zijn er meer dan welkom.

Praktisch

Tentoonstelling ‘Recht door zee. Navigeren van 1500 tot vandaag.’ van 4 juni tot en met 11 september 2022

SteM, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas

Mercatormuseum, Zamanstraat 49D (ingang via park), 9100 Sint-Niklaas

Open: Dinsdag – zondag van 10 tot 17 uur

Museumcafé open tot 18u

Nocturne elke donderdag tot 22 uur

Toegang: 6 EUR / 3 EUR met korting Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, houders museumkaart, MuseumPASS, lerarenkaart, European Disability Card.

Gratis toegang voor iedereen op zondag van 11 tot 13 uur. 

Meer info op www.museasintniklaas.be