Zin in een dagje Rupelmonde?

on

Rupelmonde is meer dan Mercator alleen

In Sint-Niklaas loopt de tentoonstelling ‘Mercator, recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’. De wereldbekende cartograaf Mercator uit de zestiende eeuw creëerde een totaal nieuwe wereldkaart die tot op vandaag de toon zet, onder meer in de scheepvaart.

In het Mercatormuseum in Sint-Niklaas vinden we boeken, atlassen en manuscripten van belangrijke figuren zoals Gemma Frisius, Lucas Waghenaer, Michiel Coignet, Petrus Plancius en uiteraard Gerard Mercator terug. ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’ vindt plaats van 4 juni 2022 tot en met 11 september 2022 en loopt gelijktijdig op drie museumlocaties die op wandelafstand van elkaar liggen.

Wie Mercator zegt ook Rupelmonde. Want Gerard De Kremer (Gerard Mercator) is op 5 maart 1512 geboren in Rupelmonde, deelgemeente van Kruibeke in het Waasland. Rupelmonde ligt aan de Schelde, bij de monding van de rivier de Rupel en vlakbij het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen de ‘Polders van Kruibeke’. 

De tentoonstelling in Sint-Niklaas is een ideale gelegenheid om Rupelmonde beter te leren kennen, dachten Els en Heidi van Toerisme Waasland en organiseerden een perstrip naar Rupelmonde. Uiteraard mochten wij van Lekker Uit niet ontbreken op deze persdag.

Rupelmonde kun je verkennen te voet of met de fiets of je kunt een van de vele aangeboden toeren maken met een eco-voertuig: een lopifit, een pato, een tricycle of een quattrocycle

Wij trokken, samen met Barbiergids Dirk en Toon van WIM (Waasland Intens Meemaken), erop uit met een quattrocycle, een vierpersoonsligfiets, met trapondersteuning, vering, drie versnellingen per persoon en instelbare stoelen. Dit ecologisch voertuig is geschikt voor vier volwassenen en twee kinderen.

Dirk en Toon brachten ons langs de mooiste plekjes in Rupelmonde zoals de Graventoren, die gebouwd is op de ruïne van een waterburcht uit de 12de eeuw. In de 13de eeuw vergrootte Margaretha van Vlaanderen haar kasteel; de ‘burcht met zeventien torens’ en in de 14de eeuw werd het grote zaalgebouw langs de Schelde toegevoegd.  

Het kasteel vormde de achtergrond van verschillende his­torische terechtstellingen en gevangenisstraffen. Ook Mercator zat hier gevangen op beschuldiging van ketterij. Het slot deed daarna, tot in 1748 dienst als militaire verschansing, doch reeds zwaar geteisterd werd het nooit hersteld.

In 1817 deed baron de Feltz, schoonvader van graaf Filips Vilain XIIII de puinen wegruimen en bouwde op de laatste overgebleven torenvoet een paviljoen van baksteen. Op het dak van de Graventoren heb je een mooi panoramisch uitzicht op Rupelmonde.

Van 3 april tot en met eind september 2022 is de Graventoren geopend op zondagnamiddag tussen 13 en 17 uur. Iedere laatste zondag van de maand zijn er gratis gidsbeurten om 14 uur en 15.30 uur. 

Ook bezit Rupelmonde de enige nog werkende Getijdenmolen in de Benelux en de oudste nog werkende getijdenmolen van het Europese vasteland. De Getijdenmolen kende een woelige geschiedenis. Meermaals verwoest, altijd heropgebouwd. 

De Getijdenmolen is een knap staaltje menselijk vakmanschap. En hij staat nog altijd overeind – toch ook een prestatie na een bestaan van bijna 5 eeuwen. 

Vandaag is het bouwsel beschermd. Binnenin kan je het radarwerk nog bekijken, dat volledig gerestaureerd werd. De Getijdenmolen is te bezoeken (in groep met een gids) maar er kunnen momenteel geen maaldemo’s gegeven worden wegens werken aan de riolering. Van april tot en met september is de Getijdenmolen open op zondagnamiddag tussen 13 en 17 uur. Iedere laatste zondag van de maand zijn er gratis gidsbeurten om 14 uur en om 15.30 uur.

En het is heerlijk vertoeven aan de Rupelmondse Kreek. Deze waterplas vormt nog een levende getuige van het verwoestende overstromingsgeweld uit het verleden. Na een dijkdoorbraak in de 18de eeuw spoelde het water zo de bewoonde wereld in. 

Enkele eeuwen later ligt de waterplas er nog altijd, 10 hectare groot en voorzien van een heel bataljon aan kwekkende watervogels. 

Op het Mercatorplein staat het levensgroot bronzen beeld van Gerard Mercator. Het beeld werd gemaakt in 1870 en staat op een vierzijdige arduinen sokkel, naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Rupelmonde, die dateert uit 1757. 

En recht tegenover het bronzen beeld staat sinds 2012 een klein standbeeld van de jonge Mercator. Dit beeld kwam er met de 500ste verjaardag van Gerard Mercator.

Verder zijn er in Rupelmonde wel meer dan 33 zonnewijzers te vinden. Daarom wordt Rupelmonde ook wel eens het ‘zonnewijzersdorp’ genoemd. De ‘Zonnewijzepad 2.0’ wandelroute is 2,85 km lang en is een van de wandel-en fietsroutes in Rupelmonde.

Een bezoekje aan Rupelmonde is echt de moeite. Wij bezochten er enkele bezienswaardigheden, maar er is meer te ontdekken in deze deelgemeente van Kruibeke. Bezoek Rupelmonde individueel, in groep of met een gids, je komt werkelijk ogen tekort in deze sympathieke gemeente. Je kunt er ook terecht in een van de vele restaurants, tavernes en cafés en wie er wil overnachten kan dat in een van de B&B’s.

Meer info over Rupelmonde vind je op www.kruibeke.be, www.barbiergidsen.be , www.ontdekkruibeke.nu en www.waasland.be