Tips voor een veelzijdige vakantie

on

Na de koude winter is het weer tijd om voluit te genieten van het voorjaar. Dit is hét moment om te ontdekken, spelen, sporten en leren in de natuur of in een stad.

Grondige stadsexploratie

Een prikkelende activiteit in openlucht: samen op een originele manier de stad verkennen. De meeste steden hebben routes die zelfs de allerkleinsten kunnen boeien. Gent verken je met de Speurneuzentocht, een wandelzoektocht door het centrum. In Oudenaarde neemt Hans de haan je 3,8 kilometer lang mee op sleeptouw via kruiswoordraadsels (af te halen bij Visit Oudenaarde). Logeren in Oudenaarde en omgeving doe je in deze kindvriendelijke logies.

Vertrek je met de brochure Brugge door kinderogen, dan leer je alle middeleeuwse klassiekers kennen. De ‘Stap in de Stad’-route spreekt dan weer al je zintuigen aan met actieve opdrachten in de Brugse binnenstad. Of laat je door de Leuvense straten gidsen door enkele bekende stemmen. De zes stadsverhalen en -legendes moeten jullie ‘Verhaaljagers’ zelf opsporen.

Gravensteen Gent – (c) Stad Gent

De Instagram-route door Kortrijk of Knokke-Heist intrigeert gegarandeerd jong en oud(er). Een plannetje neemt jou en je smartphone mee langs vele geheime en/of originele plekjes, uiteraard allemaal uiterst #instagramproof. Street-art routes zijn nog een andere entertainende manier om een stad te doorkruisen. Je vindt ze in Roeselare, BruggeGentLeuvenOostendeHasseltSint-Niklaas en Mechelen.

Instagram-route Kortrijk

Olympische discipline

Sportieve gezinnen hebben eindeloos veel opties voor een actieve vakantie. Skaters , inliners, freerunners en BMX’ers komen in Gent aan hun trekken. Aan de Blaarmeersen ligt – met meer dan 4000 m² – het grootste skatepark van België. Is papa een beginner? Er zijn zones en hindernissen op elk niveau.

Een tip voor de Sven-Nys-in-spe is het buitenparcours SNCC in Baal. Er is het veldritparcours – berijdbaar met crossfiets en mountainbike – en verschillende uitdagende bmx- en trialparcours. Minder avontuurlijke gezinsleden vinden ondertussen rust in de natuur langs het mooie wandelpad over de site dat voor iedereen toegankelijk is.

Sportief uitblazen doe je bij Het Sportimonium in Hofstade, internationaal erkend als Olympic Museum. Naast unieke memorabilia en een volkssporttuin voor als het sportief kriebelt, krijg je er ook de nieuwe expo Breaking Boundaries te zien, het verhaal van de unieke Antwerpse Olympische Spelen.

Sven Nys Cycling Center – (c) Lander Loeckx

Het bos in – met of zonder wandelen

Wandelen heeft zich de voorbije jaren opgewerkt tot nieuwe nationale sport. Als je liever niet aanschuift op het wandelpad, kan je in de Kempen op zoek naar stukjes onontdekte natuur – beter niet doorvertellen, dus. Er zitten enkele stoere, avontuurlijke wandellussen bij, ook geschikt voor jongere dappere stappers.

Op zoek naar wat spanning? in het Limburgse avonturenbos van Bosland speur je naar verborgen schatten tijdens maar liefst vier schatzoektochten. Het volledige pakketje (inclusief kompas) is te koop bij de toeristische kantoren van de Bosland-gemeenten. Voor gezinnen die graag het groen in en rond Mechelen in duiken, verzamelde Regionaal Landschap Rivierenland de leukste activiteiten op een interactieve kaart.

Wandelen in de Kempen – (c) Mie de Backer

Buitenspelen: vlieg- en klimwerk

Wie graag klimt, draaft, vliegert of ravot in de natuur, kan dat natuurlijk ook. Onder meer de speelbossen van Bosland zijn daar bij uitstek geschikt voor. Er staat zowaar ook een ommetje (en selfie) met een schattige ezel op het programma. In Vlaams-Brabant organiseert Bosk Buitensport allerlei avontuurlijke bosactiviteiten. Zo klauter je in Oud-Heverlee 10 meter hoog door het Zoet Waterpark via klimgrepen en -routes.

Zelfs citytrippers en rasechte stadsmussen moeten af en toe eens uitgelaten worden. Tijdens een bezoek aan Brugge lonken niet alleen leuke speelplekken als het Graaf Visartpark en Koningin Astridpark, écht uitwaaien doe je er in Zeebrugge. Het breedste strand van België smeekt gewoon om een flinke sessie vliegeren.

Zeebrugge – (c) Jan d’Arthet

Blijven slapen?

  • Het is pas echt vakantie als je ook nog eens blijft overnachten. In Gent logeren kinderen gratis of met korting bij heel wat deelnemende logies. Plan je activiteiten in een van de andere Vlaamse regio’s, dan volgen hier enkele gezinsvriendelijke opties…
  • In Brugge is vakantiewoning Diephuys 14 A (8 personen) de perfecte uitvalsbasis om het historische hart met het hele gezin te ontdekken. Trek je liever de natuur in? Een overnachting in Bed in Boat (8 personen) zullen je kinderen ongetwijfeld nooit vergeten.
  • Trek je richting Mechelen, dan leent Holiday Inn Express Mechelen met familiekamers zich uitstekend voor een gezinsvakantie.
  • Op zoek naar een vakantiewoning voor je gezin in Vlaams-BrabantVakantieverblijf Hageland in Holsbeek biedt een ruime loft voor 6 personen in een historische hoeve met grote beleeftuin. Je logeert in de natuur maar centraal tussen de verschillende stadjes.
  • In de buurt van het Limburgse Bosland kies je voor vakantiewoning Kolisheide (4 personen). Een groot gezin (8 personen) kan terecht bij Vakantiewoning Pelterheggen, met vier slaapkamers en twee badkamers. Handig: deze stekjes zijn meteen een goede uitvalbasis voor wie wil gaan wandelen in de Kempen.

Kindvriendelijke logeeradressen

Een logies op maat van jouw gezelschap, met aandacht voor de noden van de hele groep: daarmee helpen we je graag verder. Een ruime tuin om te ravotten? Check. Een babybedje? Check. Een heerlijke plek die je kinderen nooit meer zullen vergeten? Dubbelcheck!

Ontdek het aanbod »

Plannen voor een groepsvakantie?

Begint het ook bij jou te kriebelen om een vakantie te boeken? Er even tussenuit onder vrienden, op een lang familieweekend, of een meerdaagse fietstocht? Alles kan, en ook daarvoor hebben we een uitgebreid aanbod!

ontdek het aanbod voor groepen »