Cultuurweekend 27, 28 en 29 augustus 2021: startschot van het nieuwe cultuurseizoen in Antwerpen

on

Stad Antwerpen viert de heropening van cultuur en trapt het nieuwe culturele seizoen af met een heus Cultuurweekend voor jong en oud dat voldoet aan de geldende coronamaatregelen. Kom op 27-28-29 augustus naar de stad en haar districten voor deze allereerste editie.

Achter elk hoekje van Antwerpen is wel cultuur te vinden en een heel weekend lang zetten meer dan 100 cultuurspelers hun deuren wagenwijd open. Expo’s, workshops, een voorproefje uit het seizoen, een blik achter de schermen, … De cultuurhuizen van de stad en haar districten tonen graag wat er ons komend seizoen allemaal te wachten staat. Bovendien zorgen ze op drie centrale pleinen voor een gevarieerd programma. Op de Groenplaats, het Operaplein en de Leopold de Waelplaats kan het publiek genieten van muziek, theater, woordkunst, musical, comedy en meer. Het Cultuurweekend stelt een boeiend en veelzijdig programma voor, zowel binnen als buiten de muren van de Antwerpse cultuurhuizen.

Op locatie

Bezoekers krijgen een weekend lang optredens, tentoonstellingen, muziek, poëzie en dans van musea, ontmoetingscentra, schouwburgen, bibliotheken, professionele kunstenaars en amateurs. Van voorstellingen van Nell Gwynn in de binnentuin van Kasteel Sterckshof over een stocksale in de shop van het Middelheimmuseum tot een workshop ‘Grootste Street Art Tekening’ in Bibliotheek Park. Van interactieve rondleidingen en activiteiten in het M HKA tot vertellingen in Museum Mayer van den Bergh.
Enkele cultuurhuizen bieden tijdens het Cultuurweekend een unieke kans op een kijkje achter de schermen. Bij Opera Ballet Vlaanderen, dansstudio Arabesque of het Bachfestival krijgt het publiek exclusieve toegang om enkele repetities bij te wonen en te zien hoe de eerste producties van het nieuwe seizoen vorm krijgen. Als kers op de taart kan iedereen mee feesten met CC Berchem die dit seizoen de stap zet van cultuurcentrum naar schouwburg.

Het programma zet ook heel wat jong aanstormend talent in de kijker. Van de virtuoze jongeren van I SOLISTI YoungStars! naar de vrijetijdskunstenaars van Fameus tot het zang- en podiumtalent van Muziektheater Transparant.

Het Cultuurweekend richt zich niet enkel tot volwassenen, ook de allerkleinsten zijn welkom: een familieweekend in het Red Star Line Museum, een eerste filmervaring in Cinema Cartoon’s, een schattenjacht in AMUZ of een bodypercussie in de Koningin Elisabethzaal voor kinderen vanaf 6 jaar.


Op het podium

Ook op het Operaplein, de Groenplaats en de Leopold De Waelplaats staat heel wat talent. 
Het Operaplein trapt op vrijdagavond van 17 tot 21 uur het weekend op gang met intro’s van voorstellingen zoals Mamma Mia! (Deep Bridge), Billie (BIL) en Talk to me in French (Frank Mercelis). Op zaterdag en zondag worden de drie pleinen tussen 12 en 18 uur ingenomen door acteurs, dansers, dj’s, muzikanten, woordkunstenaars en cabaretiers. Onder meer Dimitri Leue, Poppentheater Jojo, Mathieu & Guillaume, De Sprekende Ezels, Slam Aleikum, Jimbo Jones en stadsbeiaardiers passeren de revue.
 

Op weg

De bezoekers kunnen vier ontdekkingsroutes volgen naar gelang de gewenste cultuurervaring: de Verborgen Parel Route, de Familieroute, de Iconische en de Alternatieve Route. Daarnaast rijdt ook een toeristentram tussen de drie pleinen (Operaplein, Groenplaats en Leopold De Waelplaats) en het MAS. Aan de infopunten op de pleinen liggen gedrukte plannen ter beschikking. Wie liever zelf het plan downloadt of een eigen route uitstippelt, kan terecht op www.cultuurweekend.be.

Mobiliteit

Bezoekers kunnen op de website www.slimnaarantwerpen.be hun route uitstippelen. De Lijn voorziet voor de gelegenheid een voordelig ‘Cultuurticket’. Hiermee reizen alle bezoekers tijdens het Cultuurweekend voor slechts 5 euro gedurende 24 uur onbeperkt met alle bussen en trams van De Lijn. Op de evenementpleinen zijn extra fietsenstallingen voorzien en de toeristentram rijdt gratis van plein naar plein.

Praktisch:

  • Cultuurweekend
  • 27/28/29 augustus 2021
  • Stad Antwerpen en districten
  • Bekijk het programma op www.cultuurweekend.be. Hou er rekening mee dat er voor de meeste activiteiten gereserveerd moet worden.
  • De Lijn voorziet een speciaal ‘Cultuurticket’ waarmee de bezoekers voor 5 euro gedurende 24 uur onbeperkt met alle bussen en trams van de Lijn kunnen reizen. Reizigers sms’en ‘ANTWERPEN CULTUUR’ naar het nummer 4884. Er wordt een eenmalige operatorkost van 0,15 euro in rekening gebracht.

Coronamaatregelen: tijdens alle activiteiten moeten bezoekers rekening houden met de geldende maatregelen, een mondmasker dragen en de social distancing respecteren. Bij binnenactiviteiten moeten ze de locatiespecifieke richtlijnen in acht nemen.